Vet du egentligen vad som påverkar din elförbrukning och vad som bara är myter? Det finns många vanliga missuppfattningar kring din elförbrukning som kan leda till onödiga kostnader. Till exempel tror många att laddare drar ström även om telefonen inte är inkopplad. Men vad är sant och vad är falskt? I denna artikel kommer vi att titta på de vanligaste myterna kring din elförbrukning och hur du kan spara pengar genom att undvika dem. Vi kommer att diskutera allt från diskmaskiner till torktumlare och lampor. Låt oss dyka in och avslöja sanningen om din elförbrukning.
Sanningen bakom myten om standby-ström i laddare och hur du undviker onödig energiförbrukning
En av de vanligaste myterna om elförbrukning är att laddare drar ström även när telefonen eller andra enheter inte är inkopplade. Detta är faktiskt inte sant. När du inte använder en laddare förbrukar den inte någon märkbar mängd ström. Däremot kan det finnas små mängder ström som fortfarande flödar genom vissa enheter även när de inte används. Detta kallas standby-ström, och kan uppstå när enheter står på standby-läge eller är i viloläge.
Det finns dock några undantag där laddare faktiskt kan dra ström även när de inte används. Vissa äldre laddare som inte har en automatisk avstängningsfunktion kan fortfarande dra ström även när enheten inte är inkopplad. Detta kan dock undvikas genom att investera i en nyare laddare med en automatisk avstängningsfunktion. Det är också viktigt att vara uppmärksam på falska eller billiga laddare som inte uppfyller säkerhetsstandarderna, vilket kan orsaka ökad risk för brand eller andra problem. Enklast är därför att kontrollera om laddaren drar energi genom att helt enkelt ta på den. Är den varm så drar den energi och är den kall så gör den inte det.
Sammanfattningsvis drar laddare vanligtvis inte ström när de inte används och mängden ström som de drar är försumbar. Men det är alltid bra att investera i laddare som har en automatisk avstängningsfunktion och undvika billiga och osäkra laddare. Genom att vara medveten om denna myt kan du undvika onödig energiförbrukning och spara pengar på din energiräkning.
Sanningen bakom myten om att det kostar mer att tända och släcka lampor och hur du kan spara energi genom att släcka dem
Denna myt uppstod från den tiden då det fanns riktigt gamla lysrör som behövde en uppvärmningsperiod innan de startade. Detta stämmer inte längre eftersom moderna lampor, såsom LED-lampor, drar minimal energi vid uppstart. Därför så är det för de flesta moderna lampor, inklusive LED-lampor, alltså mer energieffektivt att stänga av dem när de inte används. Så nästa gång du lämnar ett rum, var noga med att släcka lamporna och minska din elförbrukning.
Sanningen bakom myten: Varför det inte sliter på dina elektroniska prylar att stänga av dem och sätta på dem
En vanlig myt är att det sliter på elektroniska prylar, som datorer och LED-lampor, att stänga av och sätta på dem regelbundet. Detta stämmer inte längre eftersom moderna elektroniska prylar är designade för att hantera detta. Men riktigt gamla lysrörsarmaturer så kan denna myt faktiskt stämma om man stänger av och på de väldigt ofta och de inte hinner svalna.
Sanningen om att stänga av: Drar avstängda lampor och apparater verkligen ingen ström?
Myten ”Avstängda lampor och apparater drar ingen ström” är en av de vanligaste myterna om elförbrukning. Många tror att om de stänger av en apparat eller lampa så kommer den inte att dra någon ström. Tyvärr är detta inte helt sant.
Faktum är att många elektroniska apparater, till exempel TV-apparater och datorer, fortsätter att dra en liten mängd ström även när de är avstängda. Detta kallas för standby-ström. Dock så drar standby-effekten väldigt lite på moderna TV-apparater.
Det är därför viktigt att inte lita på myten om att avstängda lampor och apparater inte drar någon ström. För att minska din elförbrukning och spara pengar på din elräkning är det bästa att helt koppla ur apparater när du inte använder dem och stänga av strömmen till lamporna när de inte används.
Undvik att tro på denna myt om torktumlare: Sanningen om när det är mest kostnadseffektivt att köra den
Många tror att det är billigare att använda torktumlaren på natten när elpriserna är lägre. Men är det verkligen sant? Svaret är både ja och nej.
Att använda torktumlaren under natten kan vara billigare om du har ett så kallat spotprisavtal med din elleverantör. Detta avtal innebär att elpriset varierar beroende på tillgång och efterfrågan. Under natten kan priserna vara lägre eftersom det generellt sett är mindre efterfrågan på el då.
Men om du inte har ett spotprisavtal kan det vara mer fördelaktigt att använda torktumlaren under dagen. Många elavtal har en fast prisstruktur, vilket innebär att priset per kilowattimme är detsamma oavsett tid på dygnet.
Det finns också andra faktorer att ta hänsyn till, som till exempel om du torkar kläderna utomhus på en solig dag kan du spara ännu mer pengar.
Slutsatsen är att det inte finns något enkelt svar på om det är billigare att köra torktumlaren på natten. Det beror på din elavtalsstruktur, och andra faktorer. Om du vill spara pengar på när du kör din torktumlare är det därför en god idé att kontakta din elleverantör och se vilket avtal som passar dig bäst.
Myten om att diskmaskinen drar mer energi än att diska för hand: Sanningen om vilket alternativ som är mest energieffektivt.
Många tror att det är mer energieffektivt att diska för hand istället för att använda en diskmaskin. Men faktum är att det kan vara tvärtom. Moderna diskmaskiner är utformade för att vara energieffektiva och kan använda mindre vatten och energi än vad som krävs för att diska för hand.
Generellt så använder en diskmaskin mindre vatten än om vi skulle diska för hand. Anledningen är att diskmaskiner är utformade för att använda varmvatten mer effektivt än vad vi kan göra för hand.
När det gäller energiförbrukning är diskmaskiner också mycket effektiva. De flesta moderna diskmaskiner har energiklassificeringar som sträcker sig från A+ till A+++. Det betyder att de är mycket energieffektiva och kan använda mindre energi än vad som krävs för att diska för hand.
Så nästa gång du står inför beslutet om att diska för hand eller använda diskmaskinen, tänk på miljön och din plånbok – det kan faktiskt vara mer energieffektivt att använda diskmaskinen.
Så påverkar rengöring av kylskåpet dess elförbrukning – myt eller verklighet?
Myten om att dammsuga baksidan av kyl och frys för att minska elförbrukningen är vanlig, men stämmer den verkligen?
Kylskåp och frysar är utformade för att fungera optimalt och effektivt, men en rengöring av baksidan kan i värsta fall skada komponenterna till kylskåpet. Men detta betyder inte att du inte bör rengöra baksidan av kylskåpet och frysen. Om det finns väldigt mycket smuts och damm på baksidan av kylskåpet kan det blockera ventilationen och orsaka att enheten måste arbeta hårdare. Men det är viktigt att använda försiktighet och rengöra baksidan på ett sådant sätt att inga komponenter skadas.
Det finns också andra sätt att minska elförbrukningen för kylskåp och frysar. Till exempel så är det en god idé att frosta ur frysen så kylaggregatet inte behöver använda lika mycket energi för att hålla rätt temperatur.
Hur påverkar en timer energiförbrukningen på belysning?
Att använda timer på belysning kan ibland leda till hög strömförbrukning, trots att det kan verka som ett energibesparande alternativ. Till exempel så finns det exempel på situationer när dimmern i sig har dragit mer ström än själva LED-lamporna som timern stänger av. Detta betyder att det inte alltid är självklart att använda timer för att spara energi, utan det kan vara viktigt att tänka på vilken typ av timer som används och om den faktiskt leder till minskad energiförbrukning.
Undvik att falla för denna myt om sänkning av temperaturen på natten – så här påverkar det din elförbrukning.
Myten säger att man kan spara mycket pengar genom att sänka temperaturen i huset på natten. Men stämmer det verkligen? Det finns många faktorer som påverkar hur mycket energi som används för att värma upp ett hus, såsom isolering, värmesystem och väderförhållanden.
Enligt energispecialister kan det vara mer fördelaktigt att sänka temperaturen på natten när man sover, särskilt om man har en bra isolering och en effektiv uppvärmning. Om huset är för varmt under natten, kan det leda till att man sover dåligt, vilket i sin tur kan påverka ens hälsa och produktivitet.
Att sänka temperaturen på natten kan hjälpa till att minska energiförbrukningen, men hur mycket man sparar beror på flera faktorer, såsom klimat, isolering, uppvärmningssystem och personliga preferenser. Om man inte har en bra isolering eller ett effektivt uppvärmningssystem, kan det vara bättre att undvika att sänka temperaturen för mycket på natten eftersom det kan leda till att man behöver använda mer energi för att värma upp huset igen på morgonen.
Det är också viktigt att komma ihåg att man kan spara energi på andra sätt, såsom att minska användningen av elektroniska apparater eller att använda energieffektiva glödlampor. Det bästa sättet att spara energi är att vara medveten om sin användning och att hitta en balans mellan bekvämlighet och energibesparing.
Slutsatsen är att det finns många myter om elförbrukning som inte stämmer och som kan leda till en högre elförbrukning och därmed högre kostnader. Genom att undvika dessa myter och istället använda energisparande tips och tricks kan du spara både energi och pengar. Det är viktigt att vara medveten om sin elförbrukning och ta ansvar för att minska den för att främja en hållbar livsstil och miljö. Genom att lära sig mer om elförbrukning och hur man kan spara energi kan vi alla bidra till en mer hållbar framtid.
Källa: Nio vanliga myter om el och din elförbrukning | GP
Kreativa sätt för barnfamiljer att spara pengar – sparadkrona