Hur lång tid tar det att bli ekonomiskt oberoende?

ekonomiskt-oberoende

Hur lång tid det tar att bli ekonomiskt oberoende en svår fråga att besvara eftersom det beror på många olika faktorer, till exempel på din nuvarande ekonomi, vilken inkomst du har, hur stora dina utgifter är och vilka långsiktiga ekonomiska mål som du har. Det finns dock några frågor som behöver besvaras för att ta reda på vilken summa som behövs för att vara ekonomisk oberoende. 

Vilka inkomster och utgifter har du varje månad?

Enklaste sättet att ta reda på detta är att skriva ned varje utgift och inkomst från ditt bankkonto under en månad. Till exempel om du får ut 26 000 kr efter skatt och sätter av 10 % i sparande så har du kvar 23 400 kr / månad. 

Fråga nummer två är “Vilken direktavkastning kommer jag att ha?” Den genomsnittliga direktavkastningen på OMXS30 var 3,6% år 2019. Vi kan avrunda till 4 % men det är värt att tänka på om denna siffra kommer höjas eller sänkas i framtiden. 

Hur mycket behöver jag då spara ihop?

Med hjälp av FIRE kalkylatorn längre ned på denna sida så kan vi då få svar på denna fråga. Kapitalet som krävs för att bli ekonomiskt oberoende är då (280 800 / 0,04) = 7 020 000 kr. 

Hur lång tid kommer det då att ta för att bli ekonomisk oberoende?

För att ta reda på detta så behöver du veta vilken förväntad avkastning som du kommer ha på ditt sparande, samt vilken hur mycket pengar du har idag. Enligt Morningstar så har OMX haft en avkastning på ca 10% senaste 5 åren. Vi kan då återigen skriva in denna siffra i kalkylatorn tillsammans med en startsumma på 100 000 kr. Det kommer då ta 29 år att bli ekonomiskt oberoende. Om du tycker att det är lite väl länge och bestämmer dig för att spara 20 % av din lön så kommer det ta 23 år att bli ekonomiskt oberoende. 

Vill du lära dig hur du hittar tillväxtbolag? Det kan du läs mer om på denna sida.