Hur kan jag minska min elförbrukning?

minska-elförbrukning

Med tanke på de stigande elpriserna och osäkerheten kring hur kall vintern blir är det en bra idé att minska sin elförbrukning. Uppvärmningen står för cirka 60 procent av hushållets energiförbrukning och det lättaste sättet att minska elförbrukningen är att sänka inomhustemperaturen till 18 grader och ta på sig en extra tjocktröja istället. Du sparar ungefär 5% av elen som används till uppvärmning för varje gradantal som du sänker temperaturen med. Värt att tänka på är att enligt branschorganisationen Fastighetsägarna så bör inte temperaturen vara mindre än 18 grader en längre tid då det kan påverka hälsan negativt.

Att hålla sig ren är nödvändigt men det är viktigt att tänka på tiden som duschen tar. Genom stänga av vattnet när du schamponerar håret / tvålar in dig samtidigt som du kortar ned duschen från 15 minuter till 10 minuter så minskar årsförbrukningen i genomsnitt med ca 500 kWh. Om vi tar ett elpris på ca 4 kr / kWh så blir då besparingen 2000 kr per år.

Hur kan man spara energi i köket?

Genom att kyla din mat på rätt sätt så kan du spara ännu mer energi. Dels så kan du byta till ett modernt kyl och frysskåp då de drar mindre energi än gamla skåp. Det är också viktigt att frosta av frysen regelbundet då kylaggregatet drar betydligt mindre energi. Såhär i vintertider så kan du även kyla ned dina matlådor utomhus innan de ställs in i kyl eller frys. Vill du ta det ett steg längre så kan du förvara mat utomhus om temperaturen är tillräckligt låg. För att minska din elförbrukning är det också viktigt att värma din mat på rätt sätt. Bara genom att lägga lock på kastrullen så minskar elförbrukningen med en tredjedel. Och i vissa lägen med små mängder mat så kan en mikrovågsugn dra mindre el än spisen.

Ett annat knep att minska elförbrukningen är att ta till vara på värmen från ugnen efter att du har lagat mat. När du har lagat färdigt så kan ugnen med fördel låta ugnen vara öppen. Då kan spillvärmen från ugnen värma rummet och det krävs mindre energi från husets värmesystem att värma rummet.

Slutligen så finns det en tyst energitjuv som inte många tänker på. Och det är alla apparater som står i standby-läge. Två procent av landets elförbrukning består av apparater i standby-läge. Tänk då på att stänga av dessa apparater helt.

denna sida kan du läsa om fler spartips.