Smart spartips: Spara pengar genom att skippa produktförsäkringar

Från att köpa en splitter ny telefon till en mångsidig mixer för köket, kunder beslutar ofta att investera i en produktförsäkring. Men är det verkligen en smart investering? Ofta kan det vara mer ekonomiskt klokt att hoppa över den här extra kostnaden. I den här artikeln ska vi belysa hur du kan spara pengar genom att skippa produktförsäkringar.

Produktförsäkringar används ofta av företag för att öka sin inkomst. När du köper en ny produkt, erbjuder försäljaren ofta en extra produktförsäkring som skyddar dig mot skador, brister och till och med stöld. Även om detta kanske låter frestande, undrar du kanske om det är värt pengarna?

För det första ska du förstå att dina produkter redan kan vara försäkrade. Om du till exempel köper en elektronisk enhet med ett kreditkort, kanske du redan har en form av försäkring som gäller för enheten. Många kreditkortsföretag erbjuder produktförsäkringar som en del av sina tjänster. Oftast så ingår det även ett elektronikskydd i din hemförsäkring och om du har ett allrisktillägg så är alla dina produkter skyddade mot en oförutsedd händelse. Förutom försäkringen så är du också skyddad mot fel via konsumentskyddlagen som gäller 3 år efter inköpsdatumet. Dessutom så har du också garanti på dina produkter en viss tid efter köpet. Så innan du köper en extra försäkring, dubbelkolla vilket skydd du redan har.

För det andra kan produktförsäkringar vara onödigt dyra. Om du köper en produktförsäkring betalar du en premie, ofta en procentandel av produktens kostnad. Denna kostnad ökar snabbt, särskilt om du köper många nya produkter varje år. Om du sparar denna pengar istället, skulle du kunna ha en bra summa pengar som kan användas för att ersätta produkten om något händer.

För det tredje är det värdet på produkten som ska försäkras att beaktas. Om det är en billig produkt kan det vara mer ekonomiskt att bara köpa en ny om något skulle hända, snarare än att försäkra den befintliga produkten.

För de flesta är det sällan kostnadseffektivt att köpa produktförsäkringar. I själva verket kan det vara ett smart spartips att helt enkelt skippa dem. Spara pengarna istället, och använd dem när du verkligen behöver dem.

Även om du känner att en produktförsäkring är nödvändig, se till att jämföra priser och villkor innan du köper. Inte alla produktförsäkringar är lika skapade. Gör din hemläxa, jämför och se till att du verkligen får valuta för pengarna.

Så är produktförsäkringar verkligen nödvändiga? Även om det verkar som en smart idé, kan det visa sig vara en dålig investering på lång sikt. Smarta spartips som att skippa produktförsäkringar kan hjälpa dig att spara pengar. Visst, du kanske tar en risk, men det är en som oftast resulterar i att behålla mer av dina hårt förvärvade pengar i plånboken.

Kom ihåg att spara pengar handlar om att göra smarta val. Det betyder att undvika onödiga kostnader som produktförsäkringar kan vara exakt det du behöver för att optimera din ekonomiska hälsa. Oavsett om du köper en ny smartphone eller en köksenhet kan du bli positivt överraskad över hur mycket pengar du kan spara på lång sikt genom att hoppa över produktförsäkringar.