Spara pengar genom att lämna kyrkan och investera i aktiefonder

black and silver laptop computer

Det är ingen hemlighet att vi alla letar efter sätt att spara pengar och försöka säkerställa vår ekonomiska framtid. Ett förhållandevis okänt men samtidigt effektivt sätt är att faktiskt lämna kyrkan och investera de sparade pengarna i aktiefonder. Hur kan detta fungera? Låt oss ta reda på det.

Att vara medlem i Svenska kyrkan kostar pengar. Enligt Kyrkoavgiftsguiden.se varierar kyrkoskatten från omkring 0,82% till 2% av din skattepliktiga inkomst, beroende på var du bor. Om du till exempel har en inkomst på 300 000 kronor per år och en kyrkoskatt på 1%, betalar du 3000 kronor per år till kyrkan. För många personer representerar dessa siffror en ansenlig summa varje år, pengar som istället kan användas för att spara och investera för framtiden.

Om du väljer att lämna kyrkan, uppstår naturligtvis frågan: Vad ska du göra med de sparade pengarna? Här kommer investering i aktiefonder in i bilden. Aktiefonder är en samling aktier från olika företag som sammanfogas och säljs som ett paket. Genom att investera i aktiefonder sprider du dina investeringsrisker över ett stort antal företag vilket kan hjälpa till att säkerställa mer stabila avkastningar på lång sikt.

Historiskt sett har aktier generellt gett en högre avkastning än andra investeringsformer som obligationer och räntekonton. Enligt Statista har genomsnittlig årlig avkastning för aktier i Sverige varit omkring 5,6% under åren 2000-2020. Om du investerar de 3000 kronor du sparade på att lämna kyrkan i en aktiefond med en genomsnittlig årlig avkastning på 5,6%, skulle du ha omkring ca 5173 kronor efter 10 år – utan att lägga till mer pengar. Om du istället sparar 3000 kr varje år i 10 år så har du ca 41 000 kr efter 10 år. 

Se upp för företag som vill tjäna pengar på ditt utträde och tar betalt för jobbet. Du behöver endast skicka in en blankett som heter “Anmälan  om utträde ur Svenska Kyrkan” som är helt gratis och som du kan fylla i själv. 

Men det är inte bara pengar du sparar – det är också tid. Att vara aktiv i kyrkan tar tid, värdefull tid som kan gå att investera i att lära sig mer om aktiemarknaden och investera i aktiefonder. Genom att göra detta kan du inte bara spara pengar utan också förbättra din finansiella kunskap och din förmåga att göra bra investeringsbeslut.

Slutsatsen är att genom att lämna kyrkan kan du potentiellt spara tusentals kronor varje år, pengar som kan investeras i aktiefonder och som på sikt kan ge dig stora ekonomiska fördelar. Ditt beslut att lämna kyrkan bör däremot även ta hänsyn till dina personliga övertygelser och värderingar. Att spara pengar är viktigt, men att ha en tillfredsställande och meningsfull livsstil bör alltid vara prioriteringen.