Spara pengar – Sänk värmen till 17 grader och justera temperaturen efter elpriset: Spartips för effektiv energianvändning

brown wooden wall mounted device

Det är allmänt känt att energiförbrukningen spelar en betydande roll i våra ekonomiska beslut. Men möjligheten till besparingar kan ibland bli missförstådd. Under de senaste åren har ett ökande antal privatpersoner och företag övergått till smartare energianvändning för att både spara pengar och förlänga sina fastigheters livslängd. I denna artikel kommer vi att dela med oss av några skickliga tips för att hjälpa dig att bli mer effektiv med din energianvändning, som till exempel att sänka värmen till 17 grader och justera temperaturen efter elpriset.

Varför sänka värmen till 17 grader?

Att hålla husvärmen på en konstant och behaglig temperatur är för många självklart, men det kan också vara rätt dyr i längden. Genom att sänka värmen till 17 grader kan du spara betydligt på energikostnaderna.

Sänkningar med några få grader i hemmet kan ge en betydande minskning av energiförbrukningen och följaktligen energikostnaderna. Faktum är att för varje grads sänkning kan du minska din energiförbrukning med 5 till 10%. Dessutom kan en sänkning till 17 grader under vintermånaderna också bidra till bättre sömn och luftkvalitet i hemmet.

Justera temperaturen efter elpriset

En annan effektiv strategi för att spara pengar på energi är att justera din energianvändning baserat på fluktuationer i elpriset. Elbörsen prissätter elen varje timme och du kan spara pengar genom att förbruka el när den är som billigast, ofta på natten eller under de tidiga morgontimmarna. För att optimera din energianvändning ytterligare kan du även överväga att investera i smarta apparater som kan schemaläggas att köra under den billigaste tidpunkten på dygnet. Det är inte omöjligt att spara mellan 25 – 35 % på detta. Detta ger en besparing på 15 000 kr vid en ursprunglig förbrukning på 20 000 kWh vid ett elpris på 150 öre per kWh. 

Övriga energibesparingstips

Förutom att sänka värmen och justera temperaturen efter elpriset, finns det flera andra sätt att effektivisera energianvändningen. Några av dessa inkluderar att:

  • Isolera huset väl: Detta kan minimera värmeförlust och hålla ditt hus varmare på vintern och svalare på sommaren.
  • Byta till energieffektiv utrustning: Moderna energieffektiva apparater kan använda mindre energi och spara pengar på lång sikt.
  • Använda energisparlampor: Energisparlampor konsumerar mindre energi och varar längre än traditionella glödlampor.

Att spara pengar genom smart energianvändning handlar både om små och stora justeringar. Genom att sänka värmen till 17 grader och justera temperaturen efter elpriset, som diskuterats i den här artikeln, kan du betydligt minska dina kostnader. Genom att bli mer medveten om hur och när energi används kan du optimera din energiförbrukning och göra klokare ekonomiska beslut.

Kom ihåg, varje liten förändring hjälper. Så, varför inte börja sänka termostaten och gör värmejusteringar baserade på elpriset idag? Du kommer att bli förvånad över hur mycket du kan spara på din nästa elräkning.