Spartips: Sänk din elräkning genom att duscha varannan dag

silver-colored shower head

När du försöker hantera din budget kan de ständigt ökade bostadskostnaderna förefalla överväldigande.  En smart lösning på detta problem är att sänka din elräkning genom att duscha varannan dag. 

Först bör du veta varför du bör överväga att duscha varannan dag. Det kan tyckas obekvämt först, men det finns faktiskt många hälso- och miljöfördelar med denna vattenbesparande strategi. Huden producerar naturliga oljor som skyddar mot infektioner och skador. När vi duschar varje dag, kan vi faktiskt skrubba bort dessa essentiella oljor, vilket leder till torr och känslig hud.

Det sparas mer än bara pengar och hudceller genom att duscha varannan dag. Världens vattenresurser är begränsade, och varje vattenbesparande handling vi vidtar hemma kan bidra till att bevara dessa viktiga resurser. Med ett elpris på 150 öre / kWh så kan du spara uppemot 342 kr om du duschar varannan dag. Duschar du dessutom 3 minuter istället för 10 så sparar du 1150 kr. För en familj på 3 personer så blir besparingen mellan 1026 och 3449 kr per år. 

Nu när du har insett fördelarna med att duscha varannan dag, låt oss titta på några praktiska tips för att hjälpa dig införa denna ändring. Det är enkelt att börja med det här spartipset genom att helt enkelt planera din duschrutin. Och om du tränar ofta och oroar dig över att känna dig smutsig på icke-duschdagar, fundera på att skölja av kroppen med kallt vatten utan att använda tvål. Detta minskar den totala elförbrukningen eftersom kallt vatten kräver mindre energi.

Det är också bra att investera i vattensnåla duschhuvuden. Dessa enheter har en lägre hastighet och spraymönster, vilket minskar mängden vatten som används per dusch. Du kommer inte bara att sänka din elräkning genom att duscha varannan dag, men också genom att minska mängden vatten du använder när du faktiskt duschar.

Istället för att endast betrakta elräkningen som en nödvändig utgift, börja se dem som ett område där du kan göra meningsfulla besparingar. Att minska din elräkning genom att duscha varannan dag kan innebära en viss anpassning, men fördelarna för både din plånbok och miljön är mer än väl värda det.

Kom ihåg att små förändringar kan göra en stor skillnad. Så varför inte börja spara vatten, pengar och miljö idag genom att duscha varannan dag? Din plånbok och planeten kommer att tacka dig.