Spartips: Sänk temperaturen och spara energi när ditt hem står tomt

white and gray thermostat at 19 5

Att aktivt hantera energiförbrukningen i våra hem kan leda till betydande besparingar. En del av hemmet där mycket energi ofta används är värme. Genom att kontrollera och sänka temperaturen kan man sänka energikostnaderna och samtidigt minska sin klimatpåverkan.

Denna artikel ger en kort men komplett guide till hur du kan optimera din uppvärmning och på så sätt spara pengar och energi.

Först och främst, låt oss börja med grunden: ju högre temperatur du ställer in inomhus, desto mer energi förbrukar ditt värmesystem för att uppnå och bibehålla denna temperatur. När du inte är hemma eller när du sover, är det helt enkelt inte nödvändigt att hålla temperaturen lika högt som när du är vaken och aktiv i hemmet. Genom att sänka temperaturen under dessa tider kan du drastiskt minska din energiförbrukning.

Energimyndigheten rekommenderar till exempel att man sänker temperaturen med 1-2 grader på vintern när ingen är hemma eller vilket kan minska uppvärmningskostnaderna med upp till 5-10 procent. Kom ihåg, varje grad räknas när det gäller energibesparingar! Om huset står helt tomt så rekommenderas 15 grader så att inget fryser sönder. Tömmer du alla vattenledningar så kan du sänka ända ned till 5 grader. Se bara till att du tar kontakt med en sakkunnig innan du stänger igen huset inför vintern så att inga skador uppstår. 

Att installera en smart termostat kan vara en utmärkt investering för att automatisera denna process. Dessa enheter kan programmeras att sänka temperaturen vid vissa tider på dygnet eller när ingen är i hemmet, vilket gör det enklare att reglera temperaturen och därmed energiförbrukningen i hemmet.

Ett annat tips är att sänka temperaturen i oanvända rum. Om du till exempel har ett gästrum eller ett kontor som sällan används, överväg att sänka temperaturen i dessa rum.

Det är också effektivt att drar nytta av naturlig värme. Solen kan ge mycket värme, även på vintern. Dra tillbaka gardinerna och låt solen värma upp ditt hem på dagtid, och stäng dem sedan igen på natten för att hålla värmen kvar.

För att sammanfatta, den grundläggande filosofin är enkel: högre temperaturer kräver mer energi, så sänk temperaturen för att spara pengar och energi. Är det verkligen så enkelt? Ja, faktiskt är det så. Så när du lämnar ditt hem, glöm inte att vrida ner värmen. Du kommer att bli överraskad över hur mycket du kan spara över tid. Och inte bara i termer av pengar, men också för miljön.

Genom att kombinera dessa spartips på hemmets uppvärmning med andra energieffektiva ingrepp, som att byta till energieffektiva ljuskällor, installera energieffektiva hushållsapparater eller förbättra isoleringen, kan du göra ditt hem mer energieffektivt och spara ännu mer pengar och energi. Alla kan spara energi hemma – det behövs bara lite information och några smarta val.

Så, börja med att sänka temperaturen när ditt hem är tomt och spara energi. Det är ett enkelt och effektivt sätt att minska din energianvändning.