Spartips: Spara vatten och pengar genom att duscha istället för bada badkar

white shower curtain on stainless steel shower head

Att spara vatten och pengar är ett mål för många hushåll idag. Ett effektivt sätt att uppnå detta mål är att duscha istället för att bada i badkar. I den här artikeln kommer vi att gå igenom flera spartips som hjälper dig att spara både vatten och pengar.

Först och främst, låt oss titta på vattenförbrukningen. En genomsnittlig dusch använder mellan 45-65 liter vatten, medan ett bad kan använda upp till 150 liter. Genom att överge badet och välja dusch istället kan varje person i ditt hushåll spara 85-105 liter vatten per bad. Under ett år kan det bli tusentals liter sparad vatten. Besparingen blir 2190 kr per år med ett elpris på 150 öre / kWh. 

Men hur överförs denna vattenförbrukning till sparade pengar? Varje liter vatten kostar pengar, både för vattenförbrukningen och för uppvärmningen. Genom att duscha istället för att bada kommer du inte bara att minska vattenförbrukningen, men även energin som behövs för att värma upp vattnet. Alla dessa besparingar kommer i slutändan att synas på både din vatten och elräkning.

För att maximera dina besparingar, överväga också att installera en vatteneffektiv duschhuvud. Dessa kan minska vattenflödet utan att kompromissa med trycket, vilket minskar mängden vatten som används per dusch. Att skära ner på längden av dina duschar kan också göra en stor skillnad. Ett annat tips är att öva på att stänga av vattnet medan du tvålar upp dig eller schamponerar. Detta kan verka som en mindre ändring, men över tid kommer det att ha stora besparingar.

Slutligen, kom ihåg att varje dropp räknas. Om din dusch läcker, kan det betyda att hundratals liter vatten går till spillo varje år. Att fixa en läcka snabbt är inte bara bra för din plånbok, men det är också viktigt för vår planet.

Som du ser finns det många sätt att spara pengar och vatten genom att duscha snarare än att bada. Inte bara hjälper du din ekonomi, men du bidrar också till att bevara våra värdefulla vattenresurser. Så nästa gång du funderar på att sjunka ner i badet, tänk istället på alla fördelarna med att ta en dusch istället!