10 tips för att spara pengar under julen

spara pengar under julen

Det är den tiden på året igen – julen är över oss och med den kommer stressen att hitta sätt att spara pengar under julen. Från att leta efter presenter till att dekorera till att hålla fester, kostnaderna kan snabbt öka. Men låt inte den ekonomiska påfrestningen under julen förstöra din julkänsla – det finns många sätt att spara pengar och ändå ha en minnesvärd och festlig jul.

  1. Till att börja med så bör du göra en budget och håll dig till den. Innan du börjar shoppa så är det bra att ta reda på hur mycket pengar du realistiskt har råd att spendera under julen. Detta hjälper dig att hålla dig på rätt spår och undvika att spendera utöver din budget.
  2. Handla tidigt och jämför priser. Ju tidigare du börjar handla, desto mer tid har du för att jämföra priser och leta efter bra erbjudanden. Dra nytta av reor och rabatter och var inte rädd för att förhandla för ett bättre pris.
  3. Gör en lista över presenter. Innan du börjar handla, gör en lista över de presenter du behöver köpa och håll dig till den. Detta hjälper dig att undvika impulsköp och onödiga utgifter.
  4. Överväg att göra egna hemgjorda presenter. Istället för att köpa dyra presenter, överväg att göra hemgjorda presenter istället. Det här kan vara ett roligt och kreativt sätt att visa dina nära och kära att du bryr dig, och det kan i slutändan spara mycket pengar.
  5. Använd kontanter eller betalkort istället för kreditkort. Det är lätt att spendera för mycket när du använder ett kreditkort, eftersom du kanske inte känner den omedelbara effekten av utgifterna. Att använda kontanter eller ett betalkort kan därför hjälpa dig att hålla budgeten och undvika att spendera utöver din budget.
  6. Känn inte press att göra allt. Det är lätt att känna press att göra allt under julen, men det är viktigt att komma ihåg att det är tanken som räknas. Du behöver inte spendera mycket pengar för att visa dina nära och kära att du bryr dig.
  7. Skär ner på onödiga utgifter. Ta en titt på din julbudget och se var du kan skära ner på onödiga utgifter. Kanske behöver du inte köpa så mycket dekorationer eller arrangera så många fester som du hade tänkt. Genom att skära ner på icke väsentliga utgifter kan du spara pengar utan att ge avkall på julkänslan.
  8. Använd energisnåla lampor och dekorationer. Att dekorera för julen kan vara en stor kostnad, men det finns sätt att spara pengar samtidigt som du sprider julglädje. Överväg att använda energieffektiva lampor och dekorationer för att spara energi och minska din elräkning.
  9. Leta runt efter de bästa erbjudandena på resor. Om du planerar att resa under julen är det viktigt att leta efter de bästa erbjudandena på flyg och hotell. Var inte rädd för att förhandla om ett bättre pris eller överväg alternativa resealternativ som att ta tåget eller att samåka.
  10. Överväg att handla på loppmarknader. Om du letar efter billiga presenter kan du hitta många bra saker på second hand-butiker till låga priser. Det kan vara ett bra sätt att spara pengar under julen.

Genom att följa dessa tips kan du spara pengar och ändå ha en festlig och minnesvärd jul. God jul!

Vill du dessutom läsa om hur du kan spara din elkostnad med 70 procent? Det kan du göra här.