Så gör du för att sänka din elkostnad med 70 %

Att sänka sin elkostnad kan kännas som en stor utmaning. Men med dessa tips från en av Sveriges mest ekonomiska personer Günther Mårder så går det att sänka din elkostnad med upp emot 70 %.

Enligt Gunther så är det de med högst inkomst som sitter i de största bostäderna som har störst potential att spara el. I genomsnitt så brukar 60 – 70 procent av hemmets elförbrukning gå till att värma upp huset och varmvatten. I hans villa så har han de senaste månaderna legat på 70 procent lägre elförbrukning än en genomsnittlig villa. Men en sådan stor besparing har inneburit ett stort ingrepp i deras familjs vardag.

Sprid ut förbrukningen av energi

Ett sätt att minska tröskeln till att spara energi är att presentera olika sorters data tillsammans med ekonomiska utfall för din familj. Oftast så ökar intresset när de ser effekterna av besparingen av elen. Det första tipset för att sänka din elkostnad är att flytta din förbrukning av el och sprida ut den över dagen. Anledningen är att i många delar av Sverige så finns det en effektavgift som syns på fin faktura. Denna avgift innebär att den högsta förbrukningen mäts under tre timmar på dagen och sedan regleras avgiften utefter denna maxeffekt. Om du sprider ut körningen av diskmaskinen och tvättmaskinen så får du inte den effekttopp som avgiften går efter. I Gunthers fall så ger det en skillnad på 3 000 kr per år bara genom att flytta din förbrukning under dagen.

Sänk temperaturen inomhus

Går vi vidare till uppvärmningen av bostaden så är det den största delen av elkostnaden för ditt hem. För varje grad som temperaturen höjs så ökar energianvändningen med 5%. I Gunthers hem så är temperaturen 18 grader vilket inte är så behagligt men i normala fall så är temperaturen 22 grader, vilket ger en besparing på cirka 20 procent. Ett annat tips är att höja temperaturen i hemmet temporärt när det blåser mycket och det finns ett överskott av energi i Sverige.

Använd vattenburna system på natten

Ett annat hett tips som kan göra stor skillnad på att minska din elkostnad är att starta varmvattenberedaren på natten. Oftast så duschar familjen på morgonen och tömmer beredaren på varmvatten som sedan börjar jobba för att värme upp vatten och är kanske klar kl 10 på morgonen. Men vem ska då använda vattnet under dagen? Den kommer bara stå och underhållsvärma under dagen och slösa på el. En lösning på detta problem är att starta varmvattenberedaren sent på kvällen. Då kommer energitoppen att vara på natten då elpriset är lägre än under dagen.

I bostäder med vattenburna system såsom vattenburna radiatorer eller golvvärme så konserverar dessa värme då om de stängs av så tar det lång tid för temperaturen att sjunka. Därför så kan du dra ned på värmen under pristopparna och sedan dra upp värmen extra mycket under natten och lagra värmen i de vattenburna radiatorerna.

Samma princip kan du använda när du ska duscha. Väldigt mycket energi försvinner ut i avloppet om du duschar. Om du duschar i ett badkar och låter vattnet vara kvar genom att täppa igen botten så kan du spara lite extra energi.

Sprid värmen i huset

Äger du en kamin så kan du med fördel använda denna då elpriset är som högst. En av de billigaste investeringarna i detta läge är att placera ett antal fläktar några meter ifrån kaminen. Då trycks värmen ned då den stiger från kaminen. Sedan distribuerar andra fläktar värmen vidare genom huset. Vissa kaminer kan också ha en integrerad fläkt som gör så att kaminen blir extra effektiv. När det gäller själva kaminen i sig så kan de vara svåra att få tag i då efterfrågan har ökat på senare tid. Vilken bidrar till en längre leveranstid. Har du en vän som behöver hjälp med att fälla ett träd. Så är det ett ypperligt tillfälle att erbjuda din hjälp i utbyte mot en del av veden. I vissa fall så betalar även personer för att få sitt träd borttaget.

Se över tekniken i ditt hus

För de som är intresserade av ny teknik så finns det ett väldigt stort utbud av produkter som kan styra elförbrukningen för ditt hem. Med en relativt liten investering så kan du förvandla ditt hus till ett smart hem där du kan fjärrstyra alla lampor och läsa av alla termostater. Till exempel så skulle du kunna skapa en regel att när en person i din familj går hemifrån så släcks alla lampor och temperaturen sänks med två grader. Och när de kommer hem så tänds alla lampor och temperaturen höjs.

Källa: Göteborgs-posten

Vill du energieffektivisera ditt hus?