Energieffektivisera ditt hus – Guide

Energieffektivisera

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för följande butiker Värmepumpshopen, Lamp24, Beijer bygg, Kjell & Company, Komplett och Webhallen. Använd gärna annonslänkarna i denna artikel när du ska energieffektivisera ditt hus. Det kommer hjälpa att utveckla sparadkrona framöver med fler och bättre artiklar. 

Det finns mycket du kan göra för att påverka din elräkning nu när elpriserna är så höga. Denna guide är till för dig som bor i villa, parhus, radhus eller sommarstuga och vill dra ned på den energi som används i huset.

Denna guide ger förslag på vilka åtgärder som bidrar till att göra störst skillnad till att energieffektivisera ditt hem. Vissa förslag kan komma med en viss kostnad men de allra enklaste förslagen kostar inte något alls och gör stor skillnad för både plånbok, klimat och försörjningstrygghet.

Vad menas med energieffektivisering?

Energieffektivisering betyder att optimera din användning av energi och göra den så ekonomiskt effektiv som möjligt. Detta gör så att energianvändningen är hållbart för samhället samtidigt som det leder till att belastningen på miljö och klimatet minskar. 

Varför ska man energieffektivisera?

Eftersom all energiproduktion påverkar miljön så kan du genom att energieffektivisera ditt hus bidra till att miljön och klimatet inte påverkas negativt av din energiförbrukning. Energieffektivisering bidrar även till bättre luftkvalitet och minskat buller utifrån. Ett flertal analytiker ser en ökad risk att elen kopplas bort i vinter. Genom att energieffektivisera ditt hem så kommer du då att klara av eventuella strömavbrott bättre. 

Hur kan man energieffektivisera?

Första tanken är att det behövs en omfattande renovering med stora kostnader för att minska energianvändningen i ditt hus, men så är inte fallet. Genom att ändra dina vanor så kan du göra stor skillnad redan idag.

Nedan följer 5 steg som du kan ta för att energieffektivisera ditt hem. 

Steg 1: Ändra dina vanor

Största förändringen i vana för ditt hem för att spara el är nog att sänka inomhustemperaturen. Bara genom att sänka temperaturen med 1 grad celsius så minskar energianvändningen med 5 %. 

De vanor som du kan ändra i badrummet är tiden som du duschar. Halverar du tiden du duschar så halveras också energi- och vattenförbrukningen. Och när du tvättar så bör du inte välja en högre temperatur än nödvändigt och fylla maskinen så mycket som möjligt. Väljer du dessutom eco-programmet så minskar både användningen av energi och du får en ren tvätt. 

När tvätten är ren så bör du skippa att använda torktumlaren och använda klädstrecket istället. Anledningen är att torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen. Säljer du torktumlaren så får du även in en extra slant till plånboken. 

Övergår vi till köket så kan du undvika att spola av disken innan de ska diska i diskmaskinen. Välj dessutom Eco-programmet och tänk på att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin. Värt att tänka på är också att ställa in rätt temperatur på kyl och frys. Sikta på +4 grader celsius i kylen och -18 grader celcius i frysen. Genom att frosta ur frysen så kan du minska energianvändningen ännu mer och det ger dessutom mer matförvaring. Torka av baksidan av kyl och frys så att kondensatorn hålls dammfri, då dammet gör att elanvändningen ökar. 

Om du vill ta det ett steg längre i vinter så kan du förvara frysvaror utomhus om temperaturen är runt -18 grader celsius och stänga av frysen för att energieffektivisera så mycket som möjligt.

När det gäller lampor så kan det vara bra att släcka lamport du inte är i och byta ut dem till LED-lampor (Annonslänk för Lamp24). En LED-lampa drar fyra till fem gånger mindre energi än en halogenlampa och håller upp till 15000 timmar. Övriga elapparater kan du stänga av och dra ut sladden helt från mobilladdare när du inte använder dem. Anledningen är att även om de är avstängda så drar standby-läget energi. 

Om du måste vädra så är det bäst att öppna mycket under kort tid och stänga av elementen under tiden. 

Steg 2: Gör en husesyn

Den vanligaste villa i Sverige är byggd under 1960 – 1980 – talet och har i de flesta fallen hög energianvändning, brister i inomhusmiljön och behöver renoveras. De flesta värms upp med direktverkande el och har tvåglasfönster. Med tanke på detta så kan det vara en bra idé att kolla igenom energideklarationen på ditt hus för att få information om huset energiklass. Oftast så finns det även råd och tips i energideklarationen om hur du förbättrar energiklassen på huset. Kolla också igenom ditt elavtal och elräkning, där kan du få information om hur mycket energi som används i huset. 

  • Det kan även vara en bra idé att samtidigt fundera på vilket skick dörrar och fönster är i när du inspekterar ditt hus. Tänk också på hur du upplever inomhusklimatet. 
  • Hur välisolerad är din vind? 
  • Är dina vattenrör isolerade? 
  • I vilket skick är ditt uppvärmningssystem och din ventilation?
  • Har du en droppande kran som behöver åtgärdas? Då kan det nog vara läge att byta till en snålspolande kran (Annonslänk för Beijer). 
  • Ska du dränera grunden så passa på att isolera (Annonslänk för Beijer) källarväggarna samtidigt. 
  • Börjar kylskåpet låta konstigt? Använd energimärkningen för att hitta ett kylskåp som drar mindre el. 

Slutligen så kan du också få gratis hjälp från kommunen av en energi- och klimatrådgivare

Steg 3: Se över ditt behov av värme

Isolering

Innan du uppgraderar eller byter uppvärmningssystem är det viktigt att först minska husets behov av värme. Dessutom så riskerar du inte att få en överkapacitet i värmesystemet. 

I genomsnitt så försvinner 15 % av värmen genom taket. Därför är det en relativt enkel och lönsam åtgärd att tilläggsisolera speciellt om nuvarande isolering är mindre än 20 cm och i många fall finns det plats för 50 cm isolering. Vid en tilläggsisolering så brukar temperaturen sjunka och kan leda till kondensbildning. Därför är det viktigt att det finns en väl fungerande ventilation som transporterar bort fukten. 

Hur mycket kan du då spara på att tilläggsisolera vinden? 

Om du idag har en isolering som är 10cm och väljer att tilläggsisolera med ytterligare 15 cm, så totalt är isoleringen 25 cm tjock. Detta kommer medföra i att värmebehovet kommer minska med cirka 2800 kWh per år eller 8400 kr i besparing / år om elpriset ligger på 3 kr / kWh. 

Förutom att isolera vinden så kan du dessutom tilläggsisolera ytterväggar, golv, källare och krypgrund. Tilläggsisolering kan du köpa hos butiker som säljer byggmaterial såsom Beijer (Annonslänk för Beijer). 

Hus som inte är energieffektiviserat

Bildkälla: Energimyndigheten

Varmvatten

Går vi vidare till varmvatten så är det enklaste sättet att minska användningen av varmvatten att ändra sina vanor och duscha kortare tid och lite kallare. Men du kan även gå igenom huset och undersöka så att inga kranar droppar. För att ta det ett steg längre så kan du också byta till effektivare kranar som sparar upp till 40 procent av varmvattnet. Leta efter kranar som har lägre vattenflöde eller kranar som blandar in luft så att trycket ökar. Det finns även kranar som har en så kallad kallstart där de i början spolar kallvatten. Hos Beijer (Annonslänk för Beijer) bygg finns ett brett utbud av olika kranar som kan bidra till att energieffektivisera ditt hus. 

Undvik även att diska för hand då en diskmaskin är effektivare på att spara varmvatten. Och spola inte av matresterna med varmvatten. 

Varmvattenberedare

I nästa steg så kan du isolera varmvattenberedaren och nakna rör så de inte avger värme. Det är också viktigt att ha en varmvattenberedare med lagom storlek och genom att kolla på dess energimärkning så visas hur mycket vatten som varmvattenberedaren klarar av att producera. Sedan är det bara att välja en varmvattenberedare som passar just ditt behov. 

Fönster

En tredjedel av husets värme försvinner genom fönstren på en äldre villa med tvåglasfönster, och fönster med dålig isolering kan orsaka kallras vilket upplevs som golvdrag. För att fixa detta så är det enklaste sättet att byta ut alla tätningslister till ny och fräscha lister. Ett annat tips är att använda ett draperi eller dra för gardinen på natten så att värmen hålls kvar. 

När det gäller själva fönstren så går det i vissa fall renovera fönstren och montera ett energiglas på insidan av fönstret. Detta kan halvera värmeförlusten genom fönstret. Det andra alternativet är att rent av byta ut alla fönster till fönster som bättre U-värde (U-värde anger hur energieffektiva fönstren är). Fönster hittar du också hos Beijer (Annonslänk för Beijer).

Ventilation 

När du har tilläggsisolerat och bytt fönster så kan ventilationen påverkas och därför är det viktigt att se över ventilationen och se om luftflödet behöver justeras eller installera nya ventiler. Samtidigt så kan du passa på att rengöra fläktar, ventiler och kanaler och göra filterbyten och finjustering. 

Beroende på husets förutsättningar så kan du även återvinna värme i frånluften med hjälp av en värmepump eller värmeväxlingsaggregat (FTX). Med aggregatet så kan du då halvera din värme som går till värme och varmvatten. På Värmepumpshopen (Annonslänk för Värmepumpshopen) så finns det ett brett utbud av värmepumpar som kan anpassas för just dina behov.  

Energieffektivisera ditt hus med en värmeväxlare.

Värmeväxlare, bildkälla Energimyndigheten 

I tabellen nedan så presenteras hur många procent som kan besparas i ett genomsnittshus på 1,5 plan och energibehov av värme och varmvatten på 20 000 kWh per år. Det går inte att summera ihop besparingen i procent då den faktiska energibesparingen av respektive åtgärd är lägre än om du gör var och en för sig. 

Källa: Rapport: Potential för energieffektivisering i småhus, Förstudie Besmå, juni 2019

Steg 4: Undersök husets uppvärmningssystem

När ditt hus har bra förutsättningar för att hålla värmen så är det dags att se över huset uppvärmningssystem. Till att börja med så är det alltid värt att starta med att minska sitt behov av värme och varmvatten. Sedan kan du ta kontakt med en energi- och klimatrådgivare från kommunen som är gratis. De kan då välja en uppvärmning som passar dig och ditt hus. När du inspekterar ditt nuvarande uppvärmningssystem så kan du passa på att optimera injusteringen, att rengöra eller byta filter i luftvärmepumpen, att byta cirkulationspumpar och äldre termostater till radiatorer i det vattenburna systemet eller installera ett styrsystem som reglerar och styr värmen så den hamnar där den gör mest nytta. Regleringen bidrar också till en jämnare och behagligare temperatur inomhus. 

Till sist så kan det vara en bra idé att kombinera olika uppvärmningsalternativ så att du blir mindre sårbar för svängningar i elpriset. 

Steg 5: Energieffektivisera ditt hus med automation 

När du har kommit till detta steg så har troligen energiklassen på ditt hus blivit bättre Nu återstår bara det allra sista finliret och optimeringen för att energieffektivisera ditt hus. 

Till att börja med så bör du mäta din användning av energi för att få en förståelse över hur just ditt hus fungerar. En oväntad energiökning kan innebära att det är problem med ditt värmesystem. Många leverantörer har redan idag möjlighet att följa din elanvändning på timbasis och år 2024 så kommer alla elmätare vara “smarta elmätare”. Det kommer ge ännu bättre möjlighet att följa hur mycket energi som ditt hus förbrukar. Om du inte har tillgång till en “smart elmätare” idag så kan du med fördel köpa en portabel elmätare för enstaka produkter till exempel kylskåp, diskmaskin eller dator. 

Sista steget är att automatisera så mycket som möjligt som kommer göra så att du får möjlighet att spara pengar. Det finns ett stort utbut av uppkopplade produkter och appar som gör så att du kan styra saker som belysning, ventilationsflöde, värmeanvändning, och solelproduktion. Dessa produkter finns till exempel hos Kjell & Company (annonslänk), Komplett (annonslänk) och Webhallen (annonslänk). 

Med den automatiska styrningen så kan du då flytta över elanvändningen till tider på dygnet där elpriset är lägre. Till exempel så kan du sätta en timer att elbilen ska börja laddas på natten. 

En annan fördel med att styra om energianvändningen är att effektuttaget jämnas ut så dina säkringar inte går lika lätt. Du kan då minska behovet att “säkra upp” din elcentral och styr då om din elanvändning till olika faser med en så kallad “effektvakt”. Då kan du i bästa fall minska din abonnemangsavgift. 

Nu har du fått ett flertal tips till att energieffektivisera ditt hem och samtidigt spara pengar. Vill du veta fler av Gunther Mårders bästa spartips så får du gärna besöka denna sida