Hur mycket ström drar en tvättmaskin?

Hur mycket ström drar en tvättmaskin?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Elon.

När det kommer till vitvaror är det en apparat som människor inte kan leva utan och det är tvättmaskinen. Tvättmaskiner finns i alla former och storlekar, men en sak som är säker är att de alla använder el.

Så, hur mycket ström drar en tvättmaskin? Svaret på denna fråga beror på vilken typ av tvättmaskin du har. Men i genomsnitt så brukar man säga att en tvättmaskin förbrukar 1,4 kWh för 4 kg tvätt som tvättas i 60 grader celsius. Samma mängd tvätt i 40 grader förbrukar endast 0,6 kWh per tvätt. Vilket är en besparing på 57 procent.

För att kunna räkna ut hur mycket din tvättmaskin kostar dig i el behöver du veta hur mycket din el kostar per kilowattimme. Denna information finns på din elräkning. När du har det här talet multiplicerar du det helt enkelt med antalet kilowatt som din tvättmaskin använder. Detta ger dig en uppskattning av hur mycket din tvättmaskin kostar dig. Till exempel om du har en gammal tvättmaskin som drar 2kWh och du kör en maskin i varje dag i veckan. Så kommer tvättmaskinen dra 730 kWh per år och med ett elpris på 4 kr så blir det ca 2900 kr.

Om du vill minska kostnaden för denna elräkning finns det några enkla saker du kan göra. Ett är att tvätta dina kläder i en kallare temperatur på vattnet. En annan är att bara tvätta fulla laster tvätt.

Ett annat tips för att spara pengar på tvättningen är att investera i en modern tvättmaskin med bra energimärkning. Då nyare modeller drar mindre ström än en gammal. Till exempel så drar de energisnålaste tvättmaskinerna på Elon bara 0,46 – 0,53 kWh per tvätt.

Så där har du det. Nu vet du hur mycket ström en tvättmaskin drar. Samt några enkla sätt att spara pengar på din tvättmaskins elförbrukning. Genom att följa dessa tips kan du spara hundratals kronor under loppet av ett år.

Vill du veta hur du energieffektiviserar ditt hus? Det kan du läsa om på denna sida.