Vanliga misstag som påverkar din ekonomi

misstag ekonomi

När årets fattigaste månader börjar närma sig så är det smart att få koll på vilka vanliga misstag som du gör som påverkar din ekonomi.

Till att börja med så är det något som enkelt som vanor som kan påverka plånboken negativt. Då vi är vanemänniskor så är det lätt att lägga till sig med nya vanor när det ekonomiska utrymmet ökar. Under de senaste åren så har de flesta blivit rikare och det har gjort att vi har unnat oss med till exempel finare kläder, lyxiga krogbesök, tjusiga resor och stora bostäder. Desto svårare är det att lägga om sin nya vana men det går oftast på nio veckor att dra ned på lyxen. Det kommer smärta och ta sin tid men det går.

Då vi är flockdjur så brukar vi följa hur alla andra gör. Till exempel om vännerna åker på semester utomlands så vill vi gärna också göra likadant. Dessutom så lever vi i ett splittrat samhälle där vissa kan fortsätta med lyxen och får det inte lika dåligt som andra. Det kommer krävas mod att avvika från flockbeteendet men genom att dra ned på onödiga kostnader och tänka långsiktigt så går det att motstå frestelserna.

Nästa misstag som kan påverka din ekonomi är att drivas av rädslor och statustörst. Detta kallar betende-ekonomer ofast för förlustaversion. Det betyder att vi har en större rädsla av att förlora än lusten att vinna. Det gör att många undviker riskfyllda investeringar som till exempel börsen. Trots att det krävs vissa mån av risk för att kunna få en bra avkastning på lång sikt.

Status är också något som påverkar. De flesta vill gärna bli sedda och bekräftade genom att spendera pengar och lägga upp bilder på sociala medier. Detta blir extra påtagligt när vi översköljs av alla bilder i sociala medier av kompisar som spenderar och lyxar till tillvaron. Detta kan leda till en ond spiral av bekräftelse-kickar.

Till sist så är det vanligaste misstaget för din ekonomi en plötslig köpimpuls. De flesta faller för denna köpimpuls då vi söker kickar eftersom vi har svårt att bedöma framtiden. När människor tar beslut så går det antingen att ta snabba beslut eller reflektera och bedöma framtiden. Att reflektera och bedöma framtiden är svårt och tar långt tid. Och det går inte att tänka djupt varje gång vi ska handla då det tar för lång tid. Man, kan ofta tro att rika tar bra beslut som är ankrade i djupa resonemang men ofta så har de haft tur. Ett knep att ta till för att minska köpimpulsen är att ha en tydlig målbild i mobilen och våga säga nej till något idag för att få något större imorgon. Till exempel sparande eller minskade utgifter.

Sammanfattning över misstag som påverkar din ekonomi:

  1. Öva på att avvika från normen och gå din egna väg. Ta med matlåda till jobbet istället för att äta ute som alla andra.
  2. Det tar tid men det går att bryta en vana.
  3. Fly inte risk då det till viss del krävs för att få en bra avkastning på lång sikt.
  4. Fundera på om den bekräftelse som du kan få är värd uppoffringen.
  5. Kolla igenom dina kontoutdrag och se om de saker du köpt gav en förändring till det bättre. Fundera sedan på om det gav varaktig glädje.

Vill du minska din elförbrukning? Det kan du läsa mer om här.

Källa: SvD Näringsliv