Vad är normal elförbrukning för en villa per månad?

Vad är normal elförbrukning för en villa per månad?

Om du undrar vad en normal elförbrukning för en villa är så är du inte ensam. Exempel på strömtjuvar i ditt hem kan vara direktverkande el, golvvärme, handdukstorkar och hemelektronik i stand by-läge. Men vad är då en normal elförbrukning för en villa? 

Enligt statistiska centralbyrån så är en normal elförbrukning för en villa ca 20 000 kWh / år eller cirka 1700 kWh / månad om du använder direktverkande el. Har du ett annat system för uppvärmning så är en normal elförbrukning ca 5 000 kWh / år eller cirka 417 kWh per månad. 

Tittar vi på statistik hos statistiska centralbyrån som avser januari – juni 2022 så är den genomsnittliga kostnaden för en villa som förbrukar mer än 15 000 kWh per år ca 2,04 kr / kWh. Detta medför i att kostnaden att värme upp en genomsnittlig villa blir då 2,04 * 20 000 = 40 800 kr. 

Hur mycket el förbrukar en villa på vintern?

Allt eftersom elräkningarna fortsätter att stiga, letar fler och fler människor efter sätt att minska elförbrukningen på sin villa. Ett område som många husägare kan spara pengar på är sin elanvändning. På vintern kan uppvärmningskostnaden stå för en stor del av elräkningen. Men hur mycket el förbrukar egentligen en villa på vintern?

I genomsnitt använder ett hus cirka 3 ggr mer el i december jämfört med juni. Denna ökning beror främst på det höga behovet av uppvärmning. Elanvändningen varierar naturligtvis mycket från hem till hem men oftast beror elanvändningen på bostadens storlek, typ av värmesystem, hur mycket isolering det finns och antalet personer som bor i bostaden. I tabellen nedan så ser du en normal elkostnad per månad för en villa som gör av med 20 000 kWh / år.

Det finns dock några enkla steg som husägare kan vidta för att minska elförbrukningen för sin villa på vintern. Ett är att sänka temperaturen på termostaten. För varje grad som termostaten sänks kan husägare spara cirka 5 % på sina uppvärmningskostnader. Ett annat sätt att spara är att täta eventuellt drag runt dörrar och fönster. Detta hjälper till att hålla värmen inne i hemmet.

Genom att ta några små steg kan husägare spara på sina elräkningar i vinter. Sänka temperaturen på termostaten och tätning av luftdrag är två enkla sätt att minska elförbrukningen och spara pengar. På denna sida kan du läsa mer om hur du energieffektiviserar ditt hus.