Minska din elförbrukning – 5 smarta tips

I takt med att världen utvecklas så gör vår teknik det också. Och medan vår teknik blir mer sofistikerad, är det enda som förblir konsekvent vårt behov av att spara energi. Många av oss har tankesättet när det gäller att spara energi att släcka lampan när vi lämnar ett rum och att koppla ur apparater när de inte används, etc. Men det finns andra mer effektiva sätt att minska din elförbrukning i ditt hem – sätt som kan minska storleken på din elräkning.

Här är fem tips på hur du kan minska din elförbrukning:

  1. Utbilda din familj och rumskamrater om hur man kan minska sin elförbrukning. Om alla i hushållet är på samma sida om att spara energi, kommer de att vara mer benägna att se en minskning av elräkningen. Prata därför med din familj eller rumskamrater om hur alla kan spara energi, till exempel att släcka lamporna när de lämnar ett rum, ställa in termostaten på en lägre temperatur på vintern och använda takfläktar för att cirkulera inomhusluften på sommaren istället för att använda en luftkonditionering.
  2. Gör en energibesiktning. En energibesiktning är en bedömning av hur mycket energi som ditt hem använder. En klimatrådgivare från kommunen kommer hem till dig kostnadsfritt och utvärderar hur mycket energi du använder och var du kan göra förbättringar. En energibesiktning är därför ett bra sätt att få skräddarsydda förslag på hur du kan minska din energiförbrukning.
  3. Investera i energieffektiva vitvaror. Om dina apparater är gamla och föråldrade är de förmodligen inte lika energieffektiva som nyare modeller. Även om det kan vara dyrt att byta ut alla dina apparater på en gång, är det värt det i längden eftersom du kommer att få mindre energiräkningar. Leta därför efter energieffektiva apparater med bra energiklass.
  4. Uppgradera din isolering. Om ditt hem är dåligt isolerat kan värme försvinna ut, vilket gör att ditt värmesystem arbetar hårdare för att upprätthålla temperaturen i ditt hem. Detta kan leda till högre energikostnader. Kontrollera därför isoleringen på din vind, väggar och golv, och lägg till mer isolering om det behövs.
  5. Använd energisnåla glödlampor. Ett av de enklaste sätten att minska din strömförbrukning är att byta ut dina glödlampor. Traditionella glödlampor är mycket ineffektiva, medan LED-lampor använder mycket mindre energi. LED-lampor håller också mycket längre än glödlampor, därför behöver du inte byta ut dem så ofta.

denna sida kan du läsa mer om hur du energieffektiviserar ditt hus.