Günther Mårders bästa spartips vid hög inflation.

Denna artikel härstammar ursprungligen från Dagens Industri och Dagensps.

Enligt Günther Mårder som är känd för att vara extremt sparsam så är det bästa spartipset vid hög inflation att lägga om sina vanor. Det lönar sig också att jaga extrapriser och att bunkra matvaror men då är det viktigt att varorna inte har ett bäst före datum. Det är speciellt två matvaror som har rusat i pris sedan inflationen tog fart, vilket är kaffe och toalettpapper. Enligt Günther så har toalettpapper tidigare kunnat köpas för 23 kr / kg men har nu gått upp till priser runt 40 kr kr / kg och han säger nu att lockpriserna på just toapapper nu kommer försvinna på grund av inflationen.

Ett spartips vid hög inflation är att leta efter riktigt bra erbjudanden i olika livsmedelsbutiker. Du bör leta speciellt efter varor med kort datum som butikerna per automatik sänker priserna på.

På hyllorna med kort datum så är det inte helt ovanligt att priserna sänks med upp emot 30 till 50 procent och i vissa fall 70 procent samma dag som produktens bäst före datum går ut. I vissa fall så kan även kvalitén på varan vara som högst när datumet går ut. De kockar som Günther har pratat med säger att till exempel hängmörat kött har bäst kvalitét nära utgångsdatumet. Ett annat spartips är att beställa i förtid till dagspris. Då kan du till exempel förhandla med en konditor för att beställa en födelsedagstårta som levereras på kommande födelsedag. Dessutom så kan tårtor med fördel frysas in.

Ett annat sätt att parera inflationen är att investera i guld och genom att buda hem guld till skrotpris på diverse aktionssajter. När det gäller hur du ska investera på börsen så är bästa tipset att köpa in sig i bolag som har produkter som konsumenter alltid kommer behöva köpa, till exempel läkemedel eller dagligvaror såsom mat. Bolag inom dessa kategorier har möjlighet att höja priserna i takt med att bolagens kostnader ökar. Till exempel dagvaruhandelsbolag som Axfood eller läkemedelsbolag som Astra Zeneca.

denna sida kan du läsa mer om hur du kan investera vid hög inflation.

Sammanfattning av spartips vid hög inflation

  • Lägg om din vanor.
  • Jaga efter extrapriser och bra erbjudanden på matvaror.
  • Bunkra matvaror utan bäst före datum.
  • Köp matvaror med kort datum som har nedsatt pris.
  • Beställ vissa matvaror i förtid.
  • Frys in mat.
  • Investera i guld och i bolag som kan höja sina priser i takt med att deras kostnader ökar.