Minska din maträkning med 50% med dessa 15 tips

Minska din maträkning

Mat är en stor kostnad för många människor. Faktum är att det genomsnittliga svenska hushållet spenderar ca 13,6% av sin inkomst på livsmedel. Det betyder ca 60 000 kronor per år på mat vid en medellön på 37 100 kr. Om du vill spara pengar finns det ett antal saker du kan göra för att minska din maträkning. Här är 15 tips som hjälper dig att minska din maträkning med 50 %:

 1. Planera dina måltider.
  Ett av de bästa sätten att spara pengar på matvaror är att planera dina måltider i förväg. Detta hjälper dig att undvika impulsköp och se till att du bara köper de ingredienser du behöver. När du planerar dina måltider, fundera över vad du redan har till hands och vad du behöver köpa. Du kan också leta efter recept som använder liknande ingredienser, så att du kan köpa i bulk.
 2. Gör en inköpslista.
  När du har en plan för dina måltider, gör en inköpslista. Detta hjälper dig att hålla fokus medan du handlar och undvika att köpa onödiga saker. När du gör din inköpslista, se till att inkludera allt du behöver, inklusive ingredienser, kryddor och matolja.
 3. Handla i rätt tid.
  Livsmedelsbutiker har ofta reor och kampanjer vissa dagar i veckan. Om du kan, försök att handla under dessa tider för att få de bästa erbjudandena. Många butiker har också veckocirkulär som du kan kolla online eller i tryckt form. Dessa cirkulär visar dig vad som finns på rea och var du kan hitta de bästa erbjudandena.
 4. Jämföra priser.
  Köp inte bara det första föremålet du ser. Ta dig tid att jämföra priser mellan olika märken och butiker. Du kan bli förvånad över att upptäcka att samma vara är betydligt billigare i en annan butik. Du kan använda en prisjämförelseapp eller webbplats för att jämföra priser från olika butiker.
 5. Köp i bulk.
  Om du har lagringsutrymmet kan bulkköp spara pengar på lång sikt. Se dock till att bara köpa föremål som du faktiskt kommer att använda. När du köper i bulk, se till att beräkna enhetspriset så att du kan jämföra priserna korrekt.
 6. Undvik bearbetade livsmedel.
  Processade livsmedel är ofta dyrare än färska, hela livsmedel. De är också ofta laddade med ohälsosamma ingredienser. Istället för bearbetade livsmedel, välj färsk frukt, grönsaker och fullkorn. Dessa livsmedel är inte bara billigare, utan de är också hälsosammare.
 7. Köp lokala råvaror.
  Om möjligt, köp lokala produkter. Detta kommer att hjälpa dina lokala jordbrukare och ekonomi. Det blir också ofta fräschare och mer smakrikt än råvaror som har skickats långväga ifrån. Leta efter bondemarknader eller livsmedelsbutiker som säljer lokala produkter.
 8. Odla din egen mat.
  Om du har utrymme, överväg att odla din egen mat. Det här är ett bra sätt att spara pengar och få fräsch, hälsosam mat. Du kan odla dina egna grönsaker, örter och till och med frukt.
 9. Laga mat hemma.
  Att äta ute kan vara dyrt. Om du lagar mat hemma kan du spara mycket pengar. Det finns många recept som är snabba och enkla att göra. Du kan också hitta recept på nätet eller i kokböcker.
 10. Packa din lunch.
  Att packa lunchen till jobbet eller skolan kan spara pengar och hjälpa dig att äta hälsosammare. Det finns många hälsosamma och prisvärda lunchalternativ. Du kan packa en smörgås, matrester eller en sallad.
 11. Använd kuponger och rabatter.
  Många butiker erbjuder kuponger och rabatter. Du kan hitta kuponger i tidningar, tidskrifter och online. Du kan också registrera dig för butikslojalitetsprogram, som ofta erbjuder rabatter och kuponger.
 12. Köp generiska märken.
  Generiska märken är ofta lika bra som namnmärken, men de är mycket billigare. När du köper generiska märken, se till att kontrollera ingredienserna för att se till att de är samma som namnmärket.
 13. Använd rester.
  Rester är ett bra sätt att spara pengar och äta hälsosammare. Istället för att slänga rester kan du spara dem till lunch eller middag dagen efter. Du kan även frysa in rester till senare.
 14. Var inte rädd för att förhandla.
  Om du inte är nöjd med priset på en vara, var inte rädd för att förhandla. Många butiker är villiga att förhandla, särskilt om du köper i bulk.
 15. Ha tålamod.
  Det tar tid att spara pengar på matvaror. Bli inte avskräckt om du inte ser resultat direkt. Fortsätt bara att följa dessa tips så kommer du så småningom att se skillnad på din maträkning.

Genom att följa dessa tips kan du minska din maträkning med 50 % eller mer. Detta kommer att frigöra pengar till andra saker du vill göra, som att resa, spara till pension eller investera i din framtid.

Spartips för familjer: Få ut det mesta av din semesterbudget med dessa smarta knep – sparadkrona