Gunther Mårder – Sveriges mest ekonomiska man och hans 323 bästa spartips

Gunther Mårder är en framgångsrik affärsman och är välkänd för sin sparsamhet och i sin nya bok, “Spara pengar” som innehåller hans 323 bästa spartipstips, så delar han och sparekonomen Christina Sahlberg med sig av sina ekonomiska kunskaper och erfarenheter för att du ska kunna förbättra din ekonomi. Några exempel på spartips om hur du kan spara pengar kan vara allt från enkla saker som att laga mat hemma och köpa begagnade kläder till mer extrema åtgärder som att samla ihop dina kollegors matrester och att inte spola toaletten efter varje användning.

Just nu så är det tufft ekonomiskt i landet och enligt Gunther Mårder har dagens generation förlorat mycket av de ekonomiska färdigheter som äldre generationer hade naturligt. Genom att återvända till dessa kunskaper som tidigare generationer hade kan vi förbättra våra ekonomiska förhållanden och lära oss att spara mer effektivt.

Gunther Mårder har inte bara en framgångsrik affärskarriär, utan han har även visat på sitt intresse för ekonomi sedan tidig ålder. Redan som 14-åring köpte han sin första aktie och tjänade sin första miljon vid 17 års ålder. Även om han har mött motgångar på börsen, har hans intresse för aktier lett honom till att bli VD för Aktiespararna vid 26 års ålder och senare VD för Företagarna, Sveriges största företagorganisation som han kommer att lämna till hösten.

Gunther Mårders sparsamma livsstil har gjort honom till en populär expert inom området och han har medverkat i många medier för att dela med sig av sina tips och råd. Han har även blivit känd som Sveriges snålaste man på grund av sitt beteende att handla på extrapris, äta kollegornas matrester och klä sig i gratisplagg. Men han skulle själv kalla sig för Sveriges mest ekonomiska miljonär då hans beteende inte går ut över andra. Och att han är generös i att han ger mycket av sig själv, sin kunskap och tid till sina nära och kära.

Boken som han har skrivit tillsammans med Christina Sahlberg riktar in sig till de personer som har en inkomst men som kan lägga om sitt beteende för att få loss ett sparande. Det tar uppemot 90 dagar att ändra en vana om den är komplicerad men när du har gjort det så är den nya vanan det nya normala. I en värld där konsumtionsbehovet och kortsiktig tillfredsställelse ofta tar över, betonar Gunther Mårder vikten av att ändra våra vanor och lära oss att avstå från onödig konsumtion. Han menar att vi kan vänja oss vid att inte ständigt behöva uppleva dessa kortvariga känslor av tillfredsställelse genom att fokusera på det som verkligen är viktigt för oss.

Han menar också att det är viktigt att prioritera sparandet och se det som en nödvändighet för att bygga en trygg ekonomisk framtid då många av våra drömmar kräver en viss ekonomisk grundplåt. För honom så handlar det om att få investera i entreprenörer som har en möjlighet att omforma samhället. Och ju mer han sparar desto mer kan han investera i dessa personer som kan förändra samhället till det bättre. Men alla bör utgå från sig själv. Vad drömmer du om? Och skaffa dig de ekonomiska förutsättningarna för att nå dit.

En annan viktig del av Gunther Mårders ekonomiska filosofi är att vara medveten om sina konsumtionsvanor. Han uppmanar människor att noga överväga sina köpbeslut och att undvika impulsköp. Att fråga sig själv om man verkligen behöver en viss produkt eller om det bara är ett ögonblick av begär kan hjälpa till att undvika onödiga utgifter och spara pengar på lång sikt.

Sammanfattningsvis fokuserar Gunther Mårders ekonomiska tips till att vara medveten om sina utgifter, vara kritisk till sina konsumtionsvanor och skaffa dig de ekonomiska förutsättningarna för att nå dina drömmar.

Källa: Günther Mårder aka Sveriges snålaste man: ”Hatar att se saker förgås” (tv4play.se)

Bildkällor: Günther Mårders 323 bästa spartips i ny bok: ”Läs den på biblioteket” (realtid.se)

Spartips för familjer: Få ut det mesta av din semesterbudget med dessa smarta knep – sparadkrona