Så väljer du energieffektiva hushållsprodukter

energieffektiva hushållsprodukter

Att köpa nya energieffektiva hushållsprodukter, såsom kylskåp, frysar, tvättmaskiner och TV-apparater, kan vara en stor investering. Därför är det viktigt att göra en noggrann undersökning innan du gör ditt val. Oftast så är det plånboken som styr vilken produkt som du kommer köpa men det också viktigt att tänka på att en produkt som är billigare kanske inte håller lika länge som en produkt av bättre kvalitét. I den här artikeln ger vi dig några tips och råd om vad du behöver tänka på när du ska köpa energieffektiva hushållsprodukter.

Kolla energimärkningen

När du köper en ny tvättmaskin eller diskmaskin kan det vara svårt att veta vilken som är den mest energieffektiva och tystaste modellen. Men genom att kolla på vilken energimärkning som tvätt eller diskmaskinen har så kan du jämföra olika modeller och hitta den mest energieffektiva alternativet.

Värt att tänka på när du köper både en tvättmaskin och en torktumlare samtidigt är att det kan finnas skillnader i deras energimärkning. Tvättmaskiner har en nyare generation av energimärkning, med skalan A-G, medan torktumlare fortfarande använder den äldre skalan A+++, A++ och A+. Det betyder att en tvättmaskin kan ha en lägre energiklassning än torktumlaren, men ändå vara mer energieffektiv.

Och om du vill ha en tyst diskmaskin så kan energimärkningen hjälpa dig att välja rätt modell. Energimärkningen visar ljudnivån både i antal decibel och på en skala från A till D, där A är tystast. Men det är viktigt att notera att ljudnivån inte inkluderar ljudet när diskmaskinen tar in och pumpar ut vatten, vilket kan variera beroende på installationen. Ett annat tips för att spara energi och vatten när du diskar är att bara skrapa av matresterna från tallrikarna istället för att skölja dem innan du ställer in dem i diskmaskinen. Det minskar både energi- och vattenanvändningen.

Om du har ont om tid men ändå vill vara miljömedveten så är det energimärkta Eco-programmet för tvättmaskiner ett bra alternativ. Energimärkningen visar nu även programtiden för Eco-programmet, som vanligtvis går mellan 40-60 grader.

Sammanfattningsvis är energimärkning en användbar guide när du väljer en ny tvättmaskin eller diskmaskin. Genom att titta på energiklassning och ljudnivåer kan du hitta en modell som passar dina behov och är mer miljövänlig. Och genom att använda din diskmaskin på rätt sätt kan du minska både din energi- och vattenanvändning.

Vilken storlek och kapacitet behöver du?

Att välja rätt storlek och kapacitet på din kyl och frys kan spela en viktig roll i att minska din energiförbrukning och därmed också din elkostnad. En större kyl eller frys kan visserligen rymma mer mat, men det innebär också högre energiförbrukning. Fundera därför på hur mycket utrymme du verkligen behöver och välj en storlek som passar dina behov. När du köper en kyl eller frys visas volymen på energimärkningen i liter, medan vinkylare visar hur många flaskor som ryms i kylen.

När du köper en tvättmaskin är det också viktigt att tänka på kapaciteten. En större tvättmaskin kan tvätta mer kläder åt gången, men det kan också innebära mer vatten- och energiförbrukning. Välj en maskin som har en kapacitet som passar dina behov.

Optimera kylens och frysens temperatur

För att få bra matförvaringstemperatur i din kyl och frys, se till att kyltemperaturen ligger på +4 grader och frystemperaturen på -18 grader. Detta ger inte bara optimal matförvaring, utan också en lägre energiförbrukning för kyl och frys. Så se till att kontrollera temperaturen regelbundet för att säkerställa att den ligger på rätt nivå och minska därmed matavfallet.

Sammanfattningsvis är det viktigt att tänka på energieffektivitet, storlek och kapacitet när du köper nya produkter såsom kylskåp, frysar, tvätt och diskmaskiner. Genom att jämföra produkterna och kolla på dess energimärkning innan du köper så kan du hitta de energieffektiva hushållsprodukter som passar just dina behov.

Effektivisera ditt hus och spara tusentals kronor – sparadkrona