Spartips: Sänk inomhustemperaturen till 18 grader för att minska din värmekostnad

a door handle on a wooden door with numbers on it

Känner du att dina värmekostnader sticker iväg under de kalla månaderna? Är du på jakt efter smarta spartips för att effektivisera din uppvärmning? Då har du kommit rätt. I denna artikel får du tips om hur du genom att sänka inomhustemperaturen till 18 grader kan betydligt minska din värmekostnad.

Med stigande energipriser och ökad medvetenhet om vår miljöpåverkan, letar allt fler efter hållbara och kostnadseffektiva sätt att värma sina hem. En metod som ofta missas är faktiskt den mest självklara – att helt enkelt sänka inomhustemperaturen.

Hur mycket kan du spara?

Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar en inomhustemperatur på minst 18 grader för en sund inomhusmiljö. Samtidigt visar studier att för varje grad du sänker inomhustemperaturen med, kan du minska din värmeförbrukning med så mycket som 5 %.. Det innebär att om du har en genomsnittlig inomhustemperatur på 22 grader och sänker den till WHO:s rekommenderade 18 grader, kan du potentiellt sänka dina värmekostnader med 20%. Då kan du spara uppemot 6000 kr per år om du i genomsnitt gör av med 20 000 kWh till en kostnad på 150 öre per kWh. 

Hur håller du värmen vid 18 grader?

Nu undrar du kanske hur du håller värmen när du sänker inomhustemperaturen? Enkla lösningar som att klä dig i flera lager och använda tjocka filtar. Dessutom kan du inreda med tjocka mattor och gardiner som isolerar, samt dra nytta av naturlig värme från solen genom att hålla gardinerna öppna under soliga dagar.

Överväg också att investera i en smart termostat som kan ställas in för att sänka temperaturen automatiskt under tider då huset är tomt eller alla sover. På så sätt kan du spara energi utan att kompromissa med komfort. 

En hållbar lösning

Att sänka temperaturen i ditt hem till 18 grader är inte bara bra för din plånbok, men det är också en enkel och effektiv åtgärd för att minska din klimatpåverkan. Genom att använda mindre energi minskar du ditt hem’s koldioxidutsläpp, vilket gör stor skillnad för miljön på lång sikt.

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att inomhustemperaturen är en balansgång mellan personlig komfort och energieffektivitet. Genom att hålla temperaturen på en hälsosam 18 grader kan du hålla värmen, spara pengar och dra ditt strå till stacken i kampen mot klimatförändringarna. Med rätt inställningar och noggrann energianvändning är detta ett av de mest effektiva spartipsen för din värmekostnad.