Bästa knepen för att optimera din ekonomi 2023

Det är aldrig för sent att börja ta kontroll över din ekonomi och skapa en stabil och hållbar budget för att optimera din ekonomi. 2023 kan vara året då du sätter dina ekonomiska mål och når dem med hjälp av några enkla knep. Till exempel genom att sätta en målbild.

Såklart så är det bra att följa de klassiska tipsen att göra en budget över dina inkomster och utgifter, oftast är det grunden för att optimera din ekonomi. Det hjälper dig att se exakt var pengarna går och identifiera områden där du kan skära ner. Försök att hålla dig till budgeten så mycket som möjligt för att undvika överdriven konsumtion. Dessutom så kan du förhandla din bolåneränta, byta elavtal och ställa undan bilen. Dessa knep är oftast lättare sagt än gjort då det i grunden handlar om att förändra dina vanor. Och utmaningen är att om ambitionen är hög så kan du gå ut för hårt och tappa motivationen helt.

Sätt en målbild

Därför är det bättre att sätta ett mål som är lite lägre än ditt slutliga mål. Till exempel så kan du börja med att sätta ett mål som är en fjärdedel av ditt tänkta mål. Precis som i träning där du börjar med låg träningsvolym för att sedan successivt öka. Till exempel om du vill minska utgifterna med 2 000 kr – börja med 500 kr istället och jobba dig uppåt. Men det måste finnas motivation och du bör sätta upp tydliga mål för din ekonomi. Det kan vara att betala av skulder, spara till en semester eller investera i en fastighet. Att ha mål hjälper dig att hålla dig motiverad och på spåret för att nå dem. Ett knep att bli påmind om sitt mål är att rita eller skriva ut en bild som du sätter upp i sovrummet eller kylskåpsdörren. Du kan också sätta bilden som bakgrundsbild på mobiltelefonen.

Vänta med inköp

Ett av de bästa knepen för att optimera sin ekonomi är att vänta några dagar eller helst en vecka med att ta ekonomiska beslut. Då kommer du troligen att ompröva ditt beslut och minska antalet impulsköp. Vill du ta det ett steg längre så kan du gå igenom alla dina inköp och sätta betyg på hur bra dessa köp var. Var det verkligen nödvändigt att köpa den där kaffekoppen påväg till jobbet? Även om jobbet serverar kaffe i fikarummet? Om du kommer fram till att du verkligen behöver den där prylen du ska köpa så kan du ställa dig frågan igen om du verkligen måste ha den?

Ett annat knep är att om du köper in en pryl så måste du sälja en pryl som inte behövs. Detta kan du komma överens med gemensamt med din partner om du lever med någon. Ett annat klassiskt knep är att undvika alla små utgifter som hämtkaffe eller plastpåsen i affären. I detta läge så gäller det att hitta minnesregler och planera så du kommer ihåg att ta med dig din egna påse till affären.

Ett av de bästa knepen är att handla efter säsong. Och det gäller inte bara matvaror. Köper du en gräsklippare under vintern så är efterfrågan väldigt låg och konkurrensen inte särskilt stor. Men det gäller att planera inköpet i förväg.

Budgetera för att optimera dina ekonomi

Spara pengar varje månad är också viktigt för att skapa en stabil ekonomi. Försök att sätta undan minst 10% av din inkomst varje månad till ett sparande. Spara helst i olika sorters fonder för att sprida riskerna så mycket som möjligt. Detta hjälper dig att skapa en buffert för oväntade utgifter och arbeta mot dina långsiktiga ekonomiska mål.

Minimera skulder är också viktigt för att optimera din ekonomi. Fokusera på att betala av högräntekonton först och försök att undvika att samla på dig nya skulder. Detta kan hjälpa dig att frigöra kapital och öka din månadsbudget.

Sist men inte minst, investera smart. Investera i aktier, fonder eller fastigheter som passar din riskprofil och mål. Investera långsiktigt och var inte rädd för att ta råd från en finansiell rådgivare. Det kan hjälpa dig att växa dina pengar och arbeta mot dina ekonomiska mål.

Genom att följa dessa steg kan du skapa en stabil ekonomi och optimera din ekonomi under 2023. Kom ihåg att det tar tid att skapa en stark ekonomi, så var tålmodig och håll dig motiverad. Med en solid budget, sparande och smarta investeringar kan du nå dina ekonomiska mål.

Vill du energieffektivisera ditt hus? På denna sida kan du läsa mer om hur du energieffektiviserar ditt hus.

Källa: Intervju med Gunther i Expressen