Rörligt eller fast elpris? – Vad passar dig bäst

rörligt eller fast elpris

Om du är osäker på vilket elpris som passar dig bäst, är du inte ensam. Många konsumenter har svårt att välja mellan fast, timpris eller rörligt elpris, men det finns faktiskt en del saker du kan tänka på för att hitta det bästa alternativet för just dig.

Rörligt elpris är en prissättning som följer snittpriset över varje enskild dag på den aktuella elmarknaden. Men då det är ett snittpris så är det inte så rörligt som man kan tro. Det betyder att du betalar mer eller mindre beroende på hur mycket el som säljs, vilket kan variera mycket över dagen. Så om du konsumerar mycket el under den tid på dygnet som priset är som lägst så kommer du ändå få betala ett relativt högt pris då det är ett snittpris över dagen som bestämmer priset. En fördel med rörligt pris är att du får betala samma pris oavsett när på dygnet som du konsumerar elen.

Fast elpris, som namnet antyder, är en prissättning där elpriset är oföränderligt under en viss tidsperiod. Det kan vara en bra lösning för dig som vill ha en säkerhet och en fast kostnad att planera efter. Fast elpris kan också vara fördelaktigt om du har svårt att anpassa din energiförbrukning efter elpriset, till exempel om du inte har möjlighet att ladda elbilen under lågprisperioder. Värt att tänka på så är oftast fast elpris dyrare än rörligt då producenten måste ta ut en riskpremie om elpriset har stora svängningar och är svårt att förutsäga. Du vet vad du får men du vet också att du alltid betalar för mycket.

Nästa avtalstyp är det riktigt rörliga, timpriset. Det kan vara fördelaktigt att välja timpris om du har möjlighet att anpassa din energiförbrukning efter elpriset – till exempel genom att ladda elbilen under lågprisperioder eller använda hushållsapparater vid billigare tidpunkter. Du följer varje timme och det innebär att du har väldigt stora pristoppar på morgon och kväll men det kompenseras av låga priser under övriga tider.

Så vad passar dig bäst – rörligt, timpris eller fast elpris? Det finns ingen enkel lösning på den frågan, men det kan vara bra att tänka på följande:

  • Hur mycket du kan anpassa din energiförbrukning efter elpriset.
  • Hur mycket du vill ha en fast kostnad att planera efter.
  • Hur elpriserna har varierat i det förflutna och om du tror att de kommer att fortsätta att variera i framtiden.

Om du fortfarande är osäker på vad som passar dig bäst kan det vara bra att jämföra olika elavtal och se vad som ger dig mest valuta för pengarna. Du kan också kontakta din elleverantör och fråga om råd, eller söka hjälp hos en oberoende rådgivare. Oavsett vad du väljer är det viktigt att du håller koll på elpriset och att du jämför olika alternativ regelbundet för att säkerställa att du alltid får det bästa elavtalet för just din situation.

Det finns också en annan aspekt att tänka på när du väljer elpris – miljöaspekten. Många elleverantörer erbjuder nu grön el, som är producerad från förnybara energikällor som solenergi och vindkraft. Om du vill bidra till att minska din miljöpåverkan kan det vara värt att välja ett elavtal med grön el, även om det kan kosta lite mer än vanlig el.

Att välja rätt elpris är ett personligt beslut som kan variera beroende på din livsstil och dina preferenser. Tänk igenom vad som passar dig bäst, jämför olika alternativ och håll koll på elpriset för att få det bästa avtalet för just din situation.

Källa: Intervju med Günther Expressen

Vet du att det går att sänka din elkostnad med 70 %. Det kan du läsa om här.