En budgivning är ofta påfrestande på nerverna men med den optimala budgivningsstrategin så är du väl förberedd när du ger dig ut på bostadsmarknaden.
Framförallt så är det viktigt att sätta en maxgräns som man inte går över, då det kan vara lätt att ryckas med i budgivningen för att man blir kär i projektet. Men att välja rätt taktik är lättare sagt än gjort.
Den första strategin är den så kallade ”Bazookan”. Denna strategi går ut på att nå en affär innan visning där du ger ett högt bud med en tidsfrist. Du kan med fördel också sätta ytterligare press genom att säga att du inte kommer vara med i den ordinarie budgivningen om ditt bud nekas.
Ett av nybörjarmisstagen som de flesta gör när budgivningen drar igång är att flyta med strömmen och höja på samma sätt som alla andra. Denna strategi kallas för ”Döda fisken” och du kommer sällan vinna budgivningar med denna strategi.
I de fallen där du tycker att budgivningen har gått lite för långt så kan du testa strategin ”Gubben i lådan”. Med denna strategi så väntar du så länge som möjligt och lägger ett bud precis innan kontraktet ska skrivas på. En nackdel är dock att i de flesta fallen så kommer denna strategi trigga den ursprungliga vinnaren att fortsätta buda.
När budgivningen stannar av och det endast är två stycken budgivare kvar så kan du vända dig till strategin ”Skygga strategen”. Denna teknik går ut på att ge ett erbjudande om ett högre pris som du betonar inte är ett offentligt bud. Du kan då säga att du är beredd att skriva för ett pris som är högre än det nuvarande hösta budet men att det inte får förmedlas till andra budgivare då det inte är ett bindande bud.
Genom att använda dig av strategin ”Psykaren” där du alltid svarar med ett motbud med mikroskopiska höjningar. Då bryter du ned motståndaren mentalt och låter dem aldrig att flytta in mentalt i bostaden. Om du låter motståndaren gå och lägga sig på kvällen med vetskapen att de leder budgivningen, så medför det i att de flyttar in i bostaden mentalt och det kan göra att de beter sig mer irrationellt senare i budgivningen. ”Psykaren” kan du också kombinera med strategin ”Hala ålen” där du väntar så länge som möjligt mellan höjningarna. ”Hala ålen” fungerar bäst när det är två budgivare kvar. Dock så kan dessa strategier göra så att du inte blir så populär hos säljaren då de inte har en skyldighet att sälja till vinnaren av budgivningen. Därför är det också viktigt att få både säljare och mäklare att gilla dig.
I slutändan blir det avgörande hur mycket mäklaren och säljaren tycker om dig som avgör om du kommer få köpa bostaden eller om du får fortsätta leta på bostadsmarknaden efter din drömbostad. Genom att vara flexibel med inflyttningen, själv ta hand om flyttstädningen och låta säljarna lämna kvar de saker de inte vill ha så ökar dina chanser att komma vinnande ur budgivningen.
Günther Mårders budgivningstips på bostadsmarknaden:
- Skaffa dig ett informationsövertag.
- Försök att sänka säljarens förväntningar.
- Få mäklare och säljare att gilla dig.
- Var flexibel.
- Låt inte andra spekulanter flytta in mentalt.
Källa: Företagarna och Dagens Industri
Vill du veta hur du energieffektiviserar ditt hus? Det kan du läsa om i denna guide.