Hur sparar man el? – Günther Mårders bästa spartips

Hur spara man el?

I en värld där elräkningarna ständigt verkar stiga funderar många på hur man sparar el? Här är några av Gunther Mårders bästa spartips på hur du kan spara el i ditt hem idag. Med dessa spartips så kan du spara cirka 64 procent mer än genomsnittet. Vilket blir många tusenlappar på lång sikt som du sparar.

Günther Mårders checklista för hur du sparar el:

  • Sänk inomhustemperaturen till cirka 17 – 18 grader Celsius. Det är vanligt i många hem att ha en inomhustemperatur på 22 – 23 grader Celsius. Med varje grad som sänks så minskar du 5 procent av din elanvändning.
  • Genom att skaffa ett el-abonnemang med timpris så kan du med fördel använda elen när den är som billigast. Då kan du anpassa din konsumtionen efter svängningarna i elpriset.
  • Starta varmvattenberedaren under natten då elpriset är som lägst. Stäng sedan av varmvattenberedaren när familjen börjar kliva upp. Vattnet håller sig varmt i många timmar efter att varmvattenberedaren har stängts av.
  • Har du en braskamin så kan du med fördel elda med denna för att värma upp huset. Moderna kaminer är oftast effektivare på att förbränna veden än äldre modeller vilket också är bättre för miljön. Tänk på att kaminen måste vara besiktigad av en sotare och att kaminen måste vila mellan eldningarna.
  • Många som har tagit ned ett träd på sin tomt brukar vilja få trädet bortforslat. Genom att hjälpa denna person så kan du i de flesta fallen få gratis ved. Har du inget eget släp så kan du låna ett släp utan kostnad i några timmar hos till exempel Freetrailer, Blomsterlandet, Byggmax eller Ikea.
  • Leta efter bra erbjudanden på lampor och bunkra upp när tillfälle ges. Byt gärna ut alla gamla glödlampor till led-lampor.
  • Nu när temperaturen börjar bli lägre utomhus så kan du känna längs med fönster och dörrar var det strömmar ut varmluft. Köp sedan tätningslister och fogskum för att täta igen alla läckor.

Källa: Expressen

Vill du veta hur du energieffektiviserar ditt hus? Det kan du läsa om på denna sida.